1986 Urnes i Sogn.

Urnes stavkirke er en stavkirke på gården Ornes på sørsiden av Lustrafjorden i Luster kommune, Sogn og Fjordane fylke i Norge.
Den ble i 1979 tatt med på UNESCOs verdensarvsliste, hvor den står sammen med berømtheter som den store Kheopspyramiden og Stonehenge.
Urnes stavkirke er etter dendrokronologisk datering oppført av tømmer hogd i årene fra 1129 til 1137 og kan derfor være bygd omkring år 1140.1 Den står på sin originale tuft, eies av Fortidsminneforeningen, og brukes ved enkelte anledninger til kirkelige handlinger.
Foto: Bjørgulv Mykland.

Vist 128 ganger. Følges av 7 personer.

Kommentarer

Denne erogså staselig og fyldig informert. Bra

Takk Kjell for fine ord.

Svært vakker !

Denne er visst veldig fin og spesiell innvendig også, og noen gamle portaler er mye omtalt? Har dessverre ikke sett den, bare lest …

Jeg har alltid funnet det litt ironisk at den såkalte Urnes-stilen er oppkalt etter portalene som er overført fra den forrige kirken, altså ikke strengt tatt etter dagens kirke (som likevel skal være muligens den eldste av de bevarte stavkirkene).

Om portalene står dette i Wikipedia

Bevarte deler fra eldre kirker

Portalen som er satt inn i veggen på nordsiden, var tidligere hovedportalen, vestportalen, i den eldre kirken fra ca 1070-80. Det har vært gjort en rekke forsøk på å tyde ikonografien, og man tror det kan være ormer som slynger seg oppover. Nederst står et dyr med fire føtter som biter i ormen. En vanlig tolkning er at dette symboliserer kampen mellom ondt og godt. Dyret er blitt tolket som en stilisert løve. I kristen ikonografi er løven et symbol for Kristus som har seiret over det onde, ormen. I tillegg til portalen er det i nordveggen bevart to utskårne tiler som opprinnelig sto i forløperkirkens vestfront. Korets nordøstre hjørnestav sto opprinnelig i sydvestre hjørne av den eldre kirkens skip. Skipets vestgavl og korets østgavl med utskåren dekor skriver seg likeledes fra forløperen til den nåværende kirken, men begge ble beskåret slik at deler av dyrefigurene gikk tapt.

Skal si de hadde utsøkt kunstnerisk sans og håndverksferdigheter på den tiden også ….

Ja, portalen er fra den opprinnelige kirken som sto på Urnes. Derav navnet Urnesstilen, ikke noe ironisk med det.

Kirken er fantastisk, et smykke! Å besøke den gir en helt spesiell stemning, kan føle århundrenes sus i veggene. Også innvendig er det mange utskjæringer, blant annet på kapitélene som er unike. Det er noen bilder av dem på Wikipedia som Ranveig F. viser til.

Ironien består i at vi forbinder det med denne kirken, mens det “egentlig” (hva nå det måtte være) stammer fra en annen kirke. Ikke til forkleinelse for kirken vi ser.

Takk for fine kommentarar. Takk til alle Bra.

Vakker kirke. Får ta meg en tur dit jeg også.

Takk Tore for for fin kommentar.

Takk Erik for Bra.

Bildesamlingen (2672 bilder)

 

Sogn og Fjordane (246 bilder)

 
Annonse

Nye bilder